Zaštita od snijega i leda vanjskih površina

ELEKTRA u ponudi ima sustave koji spriječavaju zadržavanje snijega i leda na krovovima, u olucima, odvodnim cijevima, na prilazima, putevima, stepeništima, terasama, na vijaduktima, mostovima, itd.

Pravilno projektiranje i izrada instalacija koje štite od snijega i leda omogućava da zagrijavane površine ne budu prekrivene snijegom i ledom, da oluci i odvodne cijevi budu prohodne, te da se na krovu ne stvaraju sniježni nanosi i ledenice. Sustavom zaštite od snijega i leda treba upravljati odgovarajući regulator. Da bismo eliminirali negativne posljedice uzrokovane naglom promjenom vremenskih uvjeta treba primijeniti mikroprocesorski regulator s osjetnicima za temperaturu i vlagu koji automatski „prepoznaju” vremenske uvjete. Najbolji od njih drže cijeli grijaći sustav u stanju pripravnosti, te eliminiraju svaku vrstu opasnosti uključivanjem sustava upravo onda kada je to potrebno.

Troškovi materijala potrebnih za izradu instalacija koje štite od snijega i leda nisu veliki. Međutim, oko troškova eksploatacije takvog sustava često se javljaju nesuglasice. Posebno kada je riječ o površinama velikih razmjera koje zahtijevaju veliku grijaću snagu. Treba imati na umu kako pravilno odabran regulator garantira da će grijaći sustav biti aktivan jedino u vrijeme kada padaju snijeg ili ledene kiše. Snijeg gotovo da ne pada kada se temperatura spusti ispod -10°C. Kada temperatura padne ispod te vrijednosti sustav se nalazi jedino u stanju pripravnosti za brzo djelovanje, u slučaju da nastane potreba za otapanjem snijega i leda. U prosjeku, takvi uvjeti u većini europskih zemalja vladaju oko 20 dana godišnje. Možemo ustvrditi da će u zimskoj sezoni jedan takav grijaći sustav biti aktivan oko 500 sati.