Primjena u poljoprivredi

Obori i staje

Uzgoj sitne stoke treba zadovoljavati određene uvjete.Obor mora biti suh, dobro prozračen, prikladno osvjetljen i prilagođen svim fazama u razvoju životinja. Mikroklimatski uvjeti u velikoj mjeri utječu na zdravlje, raspoloženje i produktivnost životinja.
U faktore mikroklime koji se daju kontrolirati spadaju:

  • vlaga
  • temperatura
  • zagađenost zraka
  • osvjetljenje

Najvažnije su optimalna vlaga i temperatura zraka. Ti parametri, zavisno od kvalitete zgrade, uvelike variraju. Utjecaj tih čimbenika na životinje, uglavnom na njihov razvoj, od velike je važnosti.
Ako svinje borave u hladnom prostoru to se odražava na oboljenja dišnog sustava. Pad temperature zraka u svinjcu uzrokuje porast potrebe za krmom dok porast kilaže usporava. U fazi tova (35 – 70 kg tjelesne mase) rast kilaže tovljenika smaanjuje se za 15-20g dnevno, proporcionalno snižavanju temperature zraka za 1°C.
Za pojedine uzgajivačke grupe svinja toplinske se norme uvelike razlikuju:

prasad 24 – 26°C
nazimnice 17 – 24°C
tovne svinje 14 – 22°C
svinje za rasplod 16 – 24°C
nerasti 12 – 20°C
krmače za pripust i niskoplodne 12 – 20°C
rasplodne krmače 15 – 25°C
krmače u stadiju dojenja 18 – 26°C
Toplinske norme za pojedine uzgajivačke grupe

Iz tih razloga podno grijanje treba prilagoditi raznolikim potrebama raznih vrsta svinja. Grijaće kablove moguće je instalirati ispod cjelokupne površine svinjca ili samo ispod jednog njegovog dijela.

Potrebna snaga za 1m2 površine zavisi o masi (težini) svinje. Izlazna se snaga, dakle, bira u skladu s težinom životinje:

svinje ispod 20kg 200W/m2
svinje od 20 do 50kg 150W/m2
svinje iznad 50kg 100W/m2
Grijaća snaga za m2 površine u zavisnosti od težine životinje

Korištenje električnog podnog grijanja omogućuje zagrijavanje samo odabranih površina, na kojima je oslobađanje topline potrebno. Sve to znatno smanjuje troškove grijanja. Prasadi je potrebna viša temperatura, dok se za odrasle svinje temperatura može sniziti do 18°C.
Sustav podnog grijanja osigurava nam:
• reguliranje temperature pomoću regulatora s temperaturnim osjetnikom postavljenim u podlogu
• ravnomjeran raspored temperature
• upravljanje svakim svinjcem zasebno
• slobodan raspored grijaćih kabela
• suhu podlogu – (isušivanje slame korisno je zbog lakšeg odstranjivanja gnojiva)

Za zagrijavanje obora koriste se dvostrano napajani ELEKTRA VC grijaći kabeli snage 20W/m. Kabeli bi trebali biti rašireni na montažnoj mreži i zaliveni u betonski naljev debljine oko 5cm.